Nič nepríde nazmar: nápady, ako v lete čo najlepšie zužitkovať ovocie a zeleninu

Happy mother and her daughter enjoy preparing for marinating cauliflower and making healthy meal together at their home kitchen.

V lete je príroda obzvlášť veľkorysá a niekedy nestíhame všetky jej  ovocné a zeleninové dary spotrebovať. Ak  chcete využiť  všetky  tieto poklady bez plytvania, čítate  správny článok😉. Máme pre vás tipy, ako najlepšie využiť všetko ovocie a zeleninu. Vaše úsilie bude odmenené, pretože si budete môcť  na vašom obľúbenom ovocí a zelenine pochutnávať  celú  zimu.

1. Sladká marmeláda

Marmeláda  je bezpečná stávka  na úspech. Prečo? Môžete do nej  použiť aj  trochu poškodené ovocie. Je to taktiež  úžasný darček, ktorý určite  poteší vašich  blízkych. Nemusíte sa teda báť, že ho nezvládnete cez  zimu spotrebovať. Zvládnete! Marmelády nie je nikdy dosť! 😊

2. Osviežujúca dreň

Aj v zime môžeme mať chuť na zmrzlinu! Zájdete si do mrazničky  pre zdravotnú  pochúťku, ktorú ste si v lete pripravili. Ako? Máme pre  vás jednoduchý návod. Obľúbené ovocie rozmixujte v mixéri, pridajte podľa chuti malé množstvo trstinového cukru  alebo medu a poriadne premiešajte. Zmes nalejte do plastových téglikov  a nechajte  zamraziť.

3. Sušené ovocie a zelenina

Aj nasušené ovocie a zeleninu, ako keď v zime nájdete! Tak hurá do toho! V chladných mesiacoch môžete sušiť na radiátore  alebo  pri peci, v lete využijete horkovzdušnú  rúru  alebo elektrickú sušičku. Plynová rúra  sa nedoporučuje, pretože  má tendenciu hriať  viacej, než je potreba.  Každý druh ovocia  a zeleniny  sa  suší trochu inak, avšak  pri rozmedzí 50–57 °C. Pokiaľ  by sme  teplotu zvýšili, dochádzalo  by ku  strate cenných vitamínov a plody by boli  tvrdé. Ovocie a  zelenina k sušeniu  by mali byť  zrelé, čerstvé,  zbavené kôstok  a nakrájané na cca 5 mm silné plátky. Ako poznáte, že ste plody správne  usušili? Ovocie by si malo udržať  svoju  pružnosť  a pri rozkrojení by sa  na ňom nemali objaviť  kapky vlhkosti. Zelenina by mala byť  potom  trochu tvrdšia a krehkejšia.

4. Tradičné zavareniny

Zavarovanie vyžaduje síce trochu viacej práce, ale v chmúrnych dňoch zimy ho určite oceníte. Otvoríte s ním i kúsok  leta. Spôsobov  zavarovania  je hneď  niekoľko:

  1. V pohári  naplnenom  vodou  a s blanšírovanou zeleninou
  2. V cukrovej  vode  pre ovocie
  3. V oleji pre  určitú  zeleninu, ako sú papriky, artičoky alebo  paradajky
  4. A nakoniec v pohári s  octom, kde se zelenina pomaly vylúhuje

5. Mrazené ovocie a zelenina

Ak  patríte medzi tých  šťastlivcov, ktorí  majú  veľkú mrazničku, vrhnite sa  na zmrazovanie  sezónneho ovocia a zeleniny. Táto technika je ideálna, pretože zachováva všetky  výhody ovocia  a zeleniny  bez toho , aby stratila svoje  vitamíny a chuť. Potraviny je možné zmraziť  čerstvé, po varení alebo po blanšírování (pomocou sitka  krátko  ponoreného do vriacej vody). Z ovocia  sa  k zmrazeniu najviac  hodia  plody s výraznou farbou dužiny, ako sú  napr. maliny, ostružiny, jahody a pod. Bobule je lepšie najprv  zmraziť  rozložené na plech, aby sa nezlepili v jednu veľkú  guľu, ktorá sa po rozmrazení ťažko oddeľuje. Keď  ich  ale zmrazíte rozložené, jednoducho  ich po  cca dvoch hodinách zosypete  napríklad do sáčku a uložíte do mrazničky. A ako na zeleninu? Nie  každý druh s a  hodí. Určite se vyhnite zmrazovaniu listového šalátu, čínskej kapusty,  paradajok a  cibule. Všetky ostatné druhy zeleniny je lepšie pred zmrazením krátko blanšírovať, zničia  sa tak nežiadúce  enzýmy, ktoré by narušili chuť, farbu a konzistenciu zeleniny.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi.
Top