Naučte vaše deti na zeleninu – budú ju milovať

I hate a vegetables! I'm not eating this!

Určite nie je pochýb o tom, že zelenina je zdraviu prospešná, že obsahuje mnoho cenných minerálov a vitamínov, ale hovorte  o tom svojej  päťročnej  dcére! Samozrejme, že karfiol asi nikdy nebude konkurovať hranolkám s kečupom, ale vypestovať v dieťati lásku k zelenine nie je  až tak nemožné, ako  by sa mohlo zdať. Dnes teda pripravíme našim najmenším skvelý zdravý obed, ktorý verte-neverte, budú chcieť znovu a znovu.

Slniečková polievka

Ingrediencie

  • 1 menšia tekvica hokaido
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 1 zemiak
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky kurkumy
  • štipka čierneho korenia
  • olej

Postup prípravy

Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu. Pridáme očistenú mrkvu nakrájanú na kolieska. Mrkvu ľahko osmažíme, aby sme lepšie využili jej provitamín A. Následne zalejeme vodou. Osolíme. Tekvicu hokaido umyjeme, rozkrojíme, očistíme od jadierok a nakrájame na kúsky. Zemiak zbavíme šupky a nakrájame na kostičky. Všetko  pridáme do polievky. Prisypeme kurkumu a štipku korenia, aby sa kurkumín lépšie vstrebal. Varíme do mäkka. Nakoniec všetko rozmixujeme ponorným mixérom. Podávame s opečenými kostičkami chleba, gurmáni môžu pokapať tekvicovým olejom.

Rákosníčkova zemiaková  kaša

Ingrediencie

  • 1 hlávka brokolice
  • 0,5 kg zemiakov
  • 2 dcl plnotučného mlieka alebo smotany
  • 50g masla
  • 2 lyžičky soli

Postup prípravy

Očistené ružičky brokolice uvaríme v osolenej vode úplne do mäkka. V druhom hrnci uvaríme v osolenej vode očistené a na štvrtky nakrájané zemiaky. Až sú zemiaky mäkké, ohrejeme si zvlášť mlieko na teplotu cca 38 °C. Prebytočnú vodu zo zemiakov  zlejeme  a ihneď šľaháme elektrickým šlahačom na najnižších otáčkach a postupne pridávame mlieko a maslo. Až je kaša hladká, pridáme do nej aj uvarenú brokolicu, ktorú opäť  šlahačom rozdrvíme na sotva znateľné kúsky. V ideálnom prípade v kaši nebudú kúsky žiadne a brokolica jej prepožičia iba svoju zelenú farbu. Ešte za tepla podávame, napríklad s rybími prstami.

Pozor! Nízke otáčky na šľahači sú nutné. Pokiaľ budete šľahať rýchlejšie, kaša síce bude hladká, ale bude lepiť lepšie ako Herkules.

Pozn.: Kravské mlieko sa dá nahradiť alternatívnym mliekom, ako je ryžové, ovsené či kokosové, kaša je stále dobrá, ale nie tak dobrá ako so smotanou, takže pokiaľ máme dieťa zeleninožrúta-začiatočníka a inak netrpí žiadnou alergiou na mlieko, vsaďte na istotu a rozhodne použite kravskú smotanu.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi.
Top