Muffin: Malá torta a veľká radosť!

assortment of fresh delicious muffins and fresh berries, horizontal

Máte chuť na niečo dobré? Ale naozaj dobré? Len tak niečo malé zahryznúť k popoludňajšej káve alebo čaju? Máme pre vás recepty na nadýchané muffiny, po ktorých sa celkom iste zapráši. S nami mȏžete pripraviť variácie rozmanitých chutí najrȏznejších muffinov od brusnicových cez jablkové až po mrkvové.

Brusnicové muffiny

Upečte si špeciálne a sviatočné muffiny. Brusnicové! Brusnice sú plné antioxidantov, majú antibakteriálne účinky, nájdete v nich vysoký podiel vitamínu A, E a C, železa, vápnika a jednoducho ich pozitívne účinky celkom  určite  prevažujú  nad  ich  nedostatkami. Poďme si na nich pochutnať.

Brusnicové muffiny

Ingrediencie

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka cukru
  • 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička mletého muškátu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • ½ lyžičky soli
  • 2 lyžičky nastrúhanej pomarančovej kȏry
  • ½ šálky rastlinného tuku
  • ¾ šálky pomarančovej šťavy
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1,5 šálky hrubo nasekaných brusníc
  • 1,5 šálky nasekaných pekanových orechov

Postup prípravy

Vo veľkej miske si zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva, muškátový oriešok, škoricu, jedlú  sódu,  zázvor, soľ , pomarančovú  kȏru. Do menšej misky nalejte pomarančový džús, vajcia a vanilku. Vmiešajte do suchej zmesi. Pridajte brusnice a orechy. Pripravené cesto vlejte do formičiek na muffiny (do ¾ plné). Pečte na 200 °C cca 18–20 minút.

Jablkové muffiny

Štrúdľa ukrytá v muffine. Že ste o tom ešte nepočuli? Určite vyskúšajte!

Jablkové muffiny

Ingrediencie

  • 2 šálky hladkej múky
  • 1 šálka cukru
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • 2 veľké vajcia
  • ½ rozpusteného masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka nakrájaných a olúpaných jabĺk

Postup prípravy

Rozšľahajte prvých päť ingrediencií. V druhej miske zmiešajte vajcia, rozpustené maslo a vanilku. Všetko potom pridajte do prvej zmesi a poriadne zamiešajte. Potom pridajte jablká. Takto pripravené cesto naplňte do formičiek na muffiny do ¾ (najlepšie sú silikónové – nemusíte vysypávať). Muffiny pečte na 200 °C cca 20 minút.

Mrkvové muffiny

Mrkva v muffine je stále viac obľúbená.  Mrkvové muffiny nie sú toľko sladké, sú super vláčne a majú dokonalú chuť.

Mrkvové muffiny

Ingrediencie

  • 1 šálka hladkej múky
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 lyžička mletej ​​škorice
  • ¼ lyžičky mletého muškátu
  • Štipka mletého klinčeka
  • ½ šálky cukru kryštál
  • ½ šálky hnedého cukru
  • 2 veľké vajcia
  • ½ šálky repkového oleja
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 180 g (asi 2 veľké alebo 3 stredné mrkvy, alebo 1,5 šálky) strúhanej mrkvy
  • ½ šálky (50 g) hrubo nasekaných vlašských orechov
  • ½ šálky drveného kokosu

Postup prípravy

Predhrejte si trúbu na 180°C. Vo veľkej mise zmiešajte múku, jedlú sódu, prášok do pečiva, soľ, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky. Do ďalšej misky vložte vajcia, cukor kryštál, hnedý cukor a rozmixujte cca 3 minúty pri stredných otáčkach. Pri nízkych otáčkach pomaly pridávajte olej. Pridajte vanilkový extrakt. Rukou vmiešajte nastrúhanú  mrkvu. Celú zmes zmiešajte so zmesou s múkou. Pridajte orechy a drvený kokos. Naplňte formy na muffiny, aby opäť boli do ¾ plné a pečte 15-20 minút. Ako zistíte, kedy sú muffiny hotové? Zapichnite do nich špáradlo a pokiaľ ho vytiahnete čisté, máte vyhrané a môžete ich vytiahnuť z trúby. Prajeme dobrú chuť.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi.
Top