Chuťové bunky v extáze!

Spring salad with vegetables, chicken breast and edible flower for healthy dinner, selective focus

Jaro chutí výborne. Všetko začína rozkvitať, slnko viacej svieti, plánujeme výlety, pikniky, grilovačky a vo vzduchu je cítiť pozitívna energia, možno výraznejšie ako v ostatných ročných obdobiach. Pripravili sme pre vás recepty na šaláty s príchuťou jari, ktoré vám doporučujeme ochutnať. Nebudete ľutovať😊.

1. Jarný šalát so špargľou, kozím syrom, citrónom a orechmi

Jednou z najlepších vecí na jarnej úrode je špargľa. Či už máte v obľube zelenú alebo bielu špargľu, skúste ju skombinovať s čerstvým kozím syrom, chrumkavými lieskovými orieškami, parmezánom, cuketou, čerstvým hráškom, reďkovkami a hŕstkou fazuliek. Nie je to len tak obyčajný jarný šalát, je to šalát nabitý energiou.

Ingrediencie

  • 1 zväzok špargle (dostatočne hrubej, aby sa dala pozdĺžne rozrezať na polovicu)
  • 1 zväzok špargle (dostatočne hrubej, aby sa dala pozdĺžne rozrezať na polovicu)
  • ½ šálky varených fazuliek fava
  • 5 reďkoviek nakrájaných na tenké plátky
  • 2 stredne veľké surové cukety nastrúhané na silné rezance
  • ½ hrsti listového šalátu v kombinácii s rukolou
  • 110 gramov kozieho syra
  • ½ šálky opekaných lieskových orechov
  • 1 citrón
  • med, olivový olej na dochutenie
  • pár plátkov parmezánu na vrch šalátu

Postup prípravy

Na začiatok si pripravíme špargľu, ktorú vložíme do misy na pečenie, zalejeme olejom a necháme cca 5-10 minút  piecť  pri teplote 190°C. Potom ju nechajte vychladnúť a pozdĺžne rozkrájajte. V mise si pripravte zálievku v pomere 2 diely čerstvej citrónovej šťavy a 4 diely olivového oleja. V ďalšej miske si roztlačte kozí syr a pridajte 2 lyžice citrónového dressingu. Do zmesi pridávajte postupne nakrájanú špargľu, soľ a čierne korenie. Na veľkom tanieri prichystajte hrášok, fava fazuľu, reďkovky, cuketové rezance a vrch posypte kozím syrom. Okolo dajte opečené orechy a pridajte podľa chuti citrónový dressing, a nakoniec ozdobte parmezánovými hoblinkami. Tento šalát je síce náročnejší na prípravu, o to väčšia však bude za vašu prácu odmena😊.

2. Jahodovo-špenátový šalát s makom

Keď si predstavíte šalát, ktorý nielen výborne chutí, ale aj výborne   vyzerá, tento šalát je presne to, na čo by ste mali myslieť! Zahrňuje všetky najlepšie chute jari, oplýva sviežimi farbami a rozhodne si ho zamilujete.

Ingrediencie

Šalát

  • 3 lyžice nasekaných mandlí
  • 500 g jahôd nakrájaných na plátky
  • 1 stredne veľká uhorka nakrájaná na plátky
  • 300 g baby špenátu
  • 1 hrst sušených mätových listov

Zálievka

  • ¼ šálky extra panenského olivového oleja
  • najemno nastrúhaná kôra z ½ citróna
  • 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • ½ lyžice dijonskej horčice
  • ½ lyžice medu
  • ½ lyžice maku
  • ½ lyžice maku

Postup prípravy

Najprv vložte všetky prísady zálievky do mixéru a rozmixujte do hladka. Potom zálievku nalejte do pripravenej veľkej misy so šalátovými ingredienciami. Ihneď podávajte. Pokiaľ chcete šalát podávať neskôr, uchovávajte prísady k zálievke a k šalátu v oddelených miskách. Všetko zmiešajte až tesne pred servírovaním.

3. Zelený šalát s quinoou a cesnakovou zálievkou

Pokiaľ naozaj chcete dať svojmu telu maximum živín, skúste tento šalát. Brokolica, špargľa, zelené fazuľky, žerucha, k tomu varená quinoa a štipľavá cesnaková omáčka. Je zdravý, je vynikajúci, cítite sa po ňom plní energie!

Ingrediencie

Šalát

  • špargľa
  • zelené fazuľky
  • brokolica
  • žerucha
  • varená quinoa
  • cesnaková omáčka (recept nižšie)
  • soľ a čierne korenie

pozn. množstvo ingrediencií vyberajte podľa vašich chutí

Zálievka

  • 1 šálka syrových kešu orieškov (namočené vo  vode po dobu 4 hod.)
  • 2 veľké strúžiky cesnaku
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • štipka soli
  • voda na zjemnenie konzistencie zálievky

Postup prípravy

Všetky prísady (kešu oriešky, cesnak, citrónovú šťavu) vložte do mixéra zhruba na 40 sekúnd, dokiaľ nebude zmes hladká. Pridajte asi 1 šálku vody na zriedenie hustej konzistencie zmesi. Dochuťte soľou. Špargľu a fazuľky nakrájajte zhruba na 2 cm, pridajte brokolicu a všetko vložte do hrnca. Dolejte vodu a priveďte zeleninu k varu. Potom znížte teplotu, zakryte hrniec a nechajte cca 5 minút povariť. Opláchnite pod studenou vodou a dajte do misky. Takto pripravenú zeleninu posypte varenou quinoou a hŕstkou žeruchy. Všetko zalejte vopred pripravenou cesnakovou zálievkou a priveďte svoje bunky do varu 😉. Prajeme dobrú chuť!

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi.
Top